Case Sodankylä-Pudasjärvi

Malli julkisen joukkoruokailun mahdollisuuksista edistää lähiruuanmenekkiä. Projektin hankeaika 1.1.2016 - 31.12.2018.

Paikallisten tuotteiden saatavuutta voidaan parantaa ruokatuotannon toimintoja kehittämällä siten, että pienempiäkin eriä kyetään vastaanottamaan ja sisällyttämään keittiön erilaisiin prosesseihin tehokkaasti.

Hankkeen keskeiset tavoitteet: 

  • laatii keskuskeittiön toimintamallin lähiruokaperiaatteelle, jota voidaan kopioida mihin tahansa kuntaan.
  • hankinta-, tuotanto-, jakelu ja ohjausprosessien kehittäminen.
  • alueellisen elinvoimaisuuden lisääminen, paikallistuotannon ja siihen liittyvän yrittäjyyden edistäminen  
  • reseptien kehittäminen tuotetestauksin ja käytännön kokeiluin
  • yhteistyöverkostojen kasvattaminen kuntien välillä
  • lisätä alueella toimivien mm. matkailuyritysten kiinnostusta alueellisten ja paikallisen elintarvikkeiden käyttöön.

Keskeiset toimenpiteet:

  • Sodankylän kunta (hankkeen hallinnointi ja toteutus, Sodankylän rahoitusosuus) 
  • Pudasjärven kaupunki (hankkeen seuranta ja osallistuminen, Pudasjärven rahoitusosuus)
  • Verkostoyhteistyö alueen kuntien ja maakunnallisten toimijoiden kanssa asiantuntijayksikkö EkoCentria 
  • Yhteistyö samansuuntaisten käynnissä olevien hankkeiden ja mahdollisesti toteutuksen aikana käynnistyvien muiden hankkeiden kanssa.
  • Valtakunnallinen lähiruokaverkosto: Yhdessä tehden parempiin tuloksiin -valtakunnallinen lähiruuan koordinaatiohanke, Savon koulutuskuntayhtymän valtakunnallinen asiantuntijahanke

Hankkeen aikataulu: 1.1.2016 – 31.12.2018. Kokonaisbudjetti (3v): 201 173,24 €, josta Sodankylän kunnan osuus 9 681,40 €.

Yhteistyökumppanit: Pudasjärven kaupunki, Lapin ELY-keskus, Lapin Liitto, EkoCentria) 

 

Projektipäällikkö